Mår nr. 6 og observasjon av ferske gaupespor

I dag, 27. januar 2013, fikk vi en stor hannmår på 1950 gram! Den var 75 cm lang fra hale til snute. Denne måren virket til å være noen år gammel, tennene var misfarget og nedslitt. Ellers var den i god kondisjon. Plassen hvor denne måren ble tatt var en ny plass hvor vi har satt feller, fella hadde stått i 6 dager da måren ble fristet av honning og fiken. Fella som gav fangst denne dagen var en Aasbøfelle. Har nå fått flere mårer i denne fella og den kan anbefales, Måren i dag hadde fått et perfekt nakkeslag og døden innhentet måren raskt og effektivt. Veldig spennende var det også da vi nærmet oss fella og kunne konstatere at mårsporene gikk i retning mot fella. Spenningen var stor oss når vi så sporene; hadde måren latt seg friste av godsakene i fella eller hadde den valgt å gå videre forbi fella som den ofte kan gjøre?

 
Jaggu hang det ikke en mår i fella, en voksen hannmår på nesten 2 kilo!


Her er mårsporene som hadde retning mot fella. Det er veldig spennende når man finner slike spor i nærheten av fella før den har blitt sjekket.
Her vises merkene etter slaget av Aasbøfella, denne fella har en utrolig slagkraft som knekker nakken på måren umidellbart.
Sigve på vei til bilen med måren vi fikk.


Sigve viser frem måren som for han er 4. han er med å fange i vinter


På vei til en av fellene fant vi disse sporene, det var store avtrykk etter gaupe. Sigarettesken som ligger i sporet har en bredde på 5,5 cm.
Gaupesporene gikk ca 20 meter fra mårfella, men det var nok ikke den som fristet. I området rundt gaupesporene var det mye harespor å se, og det spørs om ikke storkatta hadde tenkt seg en harepus til middag.Pelsen på måren er tykk og fin på denne årstiden. Med uttaket av denne måren tror jeg det vil gagne småviltet stort. Dette er nok en gammel luring som har levd godt av fugl og annet småvilt i flere år. Det er ikke slik å forstå at jeg ønsker livet av alle mår i skogen, men hvis bestanden av predatorer som mår blir større enn matnyttig vilt så er det akseptabelt å fjerne noen i fra terrenget.

4 kommentarer

Jan Rune

27.01.2013 kl.22:59

Det der var en flott mår :-) Og ser det blir gaupejakt hos deg også :-) Det der ser ut til og være en voksen gaupe. Flotte bilder.

ingridrefseth

30.01.2013 kl.21:46

Fine bilder og en stor mår :)

LillogJohnny

31.01.2013 kl.07:48

Jan Rune: Det var nok spor en stor gaupe dette ja, det som var artig var at vi fant et annet spor av gaupe 3 km unna. den gaupa virket mindre. Nå er gaupejakta i Midre gauldal trekt tilbake, så jeg frykter det går hardt utover de rådyrene som holder ti her i vinter.

LillogJohnny

31.01.2013 kl.07:53

ingridrefseth: Takk for det, ja måren var stor den og det er den største vi har klart å fange. Det sies at mår kan oppnå en maksimalvekt på rundt 1,8 kg. Denne var nok gammel og ut i fra en sjekk på tennene til måren kunne vi se at de var nedslitte. lillogjohnny

Skriv en ny kommentar

hits