Pelsing av mår

I dag, 26.02.13, har vi pelset mår. Det er ennå 17 dager igjen av fangstsessongen og fellene henger fortsatt ute. Av de 6 mårene som ble flådd og tanet i dag var det kun en tispe, dette lover godt for neste års fangst. Vi var heldige og fikk tak i taner og en skrapestokk som er brukt til mink, denne fungerte helt utmerket. Av bildene kan det se ut som om mårene er veldig pjusk i pelsen, dette skyldes at noen har vært våte før de ble frosset ned. Men med litt god tørk og finkjemming av pelsen vil dette bli fine skinn. Ryktene forteller at skinnprisene på mår ikke blir dårligere i år, men tvert om. Skinnene blir pakket i esker og sendt til Oslo Skinnauksjoner der de sorteres etter lengde, farge og kvalitet. Skinnene blir omsatt på auksjon i juni. Det blir vel ikke den helt store inntekten av dette, men det er utrolig artig å være med på hele prosessen fra måren blir fanget i felle til skinnbehandling og til slutt salg.

sj


Mårene har ligget et døgn på vaskerommet til tining.


Skrapestokken er et godt hjelpemiddel når måren skal skrapes for fett. Nå er det ikke så veldig mye fett på måren så det går ganske fort å få det av.


Hvis man flår mange mår samtidig, er det lurt å pakke skinnene i tett plast inntil de blir skrapet. Hvis ikke er det lett for at læret og fettet tørker, og det blir lettere skader på skinn ved skraping.Vi hadde bare 5 taner slik at den ene måren måtte legges i fryseren til neste runde. Håper uansett at det blir flere mår før fellene taes ned og sesongen er over 15. mars.

Skrevet 26/6-13: Mårskinnene ble solgt på auksjon i Helsingfors i juni og de 6 skinnene våre oppnådde en gjennomsnittspris på 737 kroner. Det er vi veldig fornøyde med :)

8 kommentarer

Joakim Strid

24.03.2013 kl.11:29

Mye fin pels her da!

En som ser mye fint fluebindingsmateriale her!!

LillogJohnny

24.03.2013 kl.12:44

Joakim Strid: Hei Joakim, ja det er mye fine hår på måren som egner seg godt til fluebinding. Selv binder jeg ikke fluer lengere, gjorde noen forsøk tidligere. Men har utstyret så kanskje en dag.

Joakim Strid

24.03.2013 kl.13:04

Du kunne jo sendt noe med Rune, så kunne det kommet noen fluer i retur :-)

Joakim Strid

24.03.2013 kl.13:09

Har lenge vært på let etter mår og annen pels og Rebecha tipset meg om bloggen deres og må si at det e vanvittig artig lesning! Har vurdert mink her i gården men har bare blitt med tanken enda. Tenkte det ikke kunne skade å høre siden det ser ut til at dere gjør det bra med fangsten ;-) mvh Rørosingen!

LillogJohnny

24.03.2013 kl.14:35

Joakim Strid: Hvis du vil kan du få 2 mink jeg har i fryseren. De er ikke flådd da. ¨Går greit å sende de med Rune neste Rørostur.

LillogJohnny

24.03.2013 kl.14:37

Alle mårskinnene er pakket og sendes Oslo Skinnauksjoner med det første. Satser på god pris på skinnene og kjøper laksekort for pengene.

ole johnny gramstad

27.01.2016 kl.23:01

hi vet du hvor jeg kan få tak i skrape stokk og tåne fjøller for mår?

ole johnny gramstad

27.01.2016 kl.23:06

hi vet dere hvor jeg kan få tak i skrapestokk og tanefjøller?

Skriv en ny kommentar

LillogJohnny

LillogJohnny

49, Midtre Gauldal

Velkommen til vår fiske- og friluftslivblogg. Vi er et samboerpar som er mye ute i naturen. Vi liker å fiske både i elv, sjø og vann. Her kan du se bilder fra de mange turene vi har vært på. Med vennlig hilsen Johnny Hustad og Åse Lill Salomonsen.

Skitt Fiske
Gratis blogg Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits