Laksen hopper i Eggafossen

9. juli 2014 ble det en tur til Haltdalen for å se på laksen i Eggafossen. Gaula er ca 145 kilometer lang og ender i Eggafossen i Haltdalen. Eggafossen er plassen hvor laksen stopper sin vandring fra havet og opp i Gaula. Fossen er ca 5 meter høy og det er gode muligheter nå for å se laksen prøve å forsere fossen. Vi fikk flere bilder av flott villaks som hadde klart å unnslippe fiskere og andre farer på sin lange vei opp i elven.


I løpet av den timen vi var ved fossen kunne vi se mange lakser, det var i overkant med smålaks som hoppet men av og til kunne vi se større lakser ute i det frådende skummet i fossen.


Fossen ligger like ved veien og det er fint å stoppe der for å ta en titt på laksen.


Det er også mulig å komme nærmere fossen for å iakta laksen. Det går en sti ned til målestasjonen (vannføring). Det er fint å sitte på berget men det oppfordres til forsiktighet med å gå helt ned pga av bratte og glatte berg! Her sees en laks i det frådende fosseskummet.


Bilde av fossen og nedover i elva.


Slik ser utsikten ut fra parkeringsplassen like ved veien.


Vi fikk også se at laksen klarer å forsere fossen, det er bare de største laksene som klarer dette. Etter mange førsøk og godt treff i de beste strømmene opp fossen fikk vi se laks som svømte opp og fortsatte sin lange vandring videre.Sigve ovenfor Eggafossen i Haltdalen. Anbefaler de som har interesse til å ta en tur dit, men vis forsiktighet og ikke ta noen sjanser. Bergene rundt fossen er glatte og fuktige pga vanndriv fra fossen.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits