En uforglemmelig dorgetur på Gjevilvatnet

Fredag 1. august 2014 dro Åse Lill og jeg til Gjevilvatnet for å friste den store ørreten som befinner seg i dette vannet. Dette var andre gangen i sommer vi tok turen. På den første turen var vannet så nedtappet at de ikke var mulig å sette ut båt. Vi kjørte i begge endene av vatnet for å finne ut om det var et annet båtutsett enn ved havnen men det ble en skikkelig bomtur. Gjevilvatnet er en stor innsjø som ligger i Oppdal kommune og vatnet ble regulert i 1970. Før reguleringen var vannet et godt røyevann, det ble tatt mye stor røye der. I dag er røya tallrik men størrelsen har gått kraftig tilbake. Vannet er også kjent for sin storørretstamme. Det blir hvert år tatt ørret i vatnet på flere kilo. Dorger du vatnet til endes blir det en tur på 17 kilometer. Gjevilvassdalen er holdt for å være Norges mest naturskjønne seterdal. Det ligger også en skyssbåt i havna som tar med turister inn til midten av vatnet. Derfra er det et godt utgangspunkt til Gjevilvasshytta som driftes av Trondheim Turistforening. Fiskekort kan kjøpes på Inatur, med sms ved båthavna eller sportsbutikkene på Oppdal. Fiskekort koster 100 kroner døgnet og da kan det fiskes fra båt (90 kroner ved kjøp på sms). Personlig synes vi det er litt i overkant fritt i forhold til garnfiske i dette vatnet. Det er ingen begrensninger på maskevidde, så her kan storørreten føle seg utrygg. 


Her er båthavna ved Gjevilvatnet. Denne gangen gikk det fint å få satt båten på vatnet.


Skyssbåten Trollheimen 2 som tar med turister ut på det store vatnet. Den har ligget lenge på land denne sesongen på grunn av at vatnet har vært kraftig nedtappet.


Fredagskvelden var det et skiftende vær inne i Trollheimen, vi hadde regnklær og det ble det bruk for store deler av dagen og kvelden.


Langs hele vatnet på begge sider er det både hytter og nedlagte setervoller. 


Her har været endret seg og det ble en fin tur innover vatnet. Vi dorget vatnet til endes i flere timer.


Midt på bildet ser vi teltplassen vi fant oss for natten.


vi hadde også denne gangen med sideparavanene og dorget vannet rundt med forskjellige wobblere.


Her skinner solen på det som kunne vært en gullåre høyt oppe i fjellet. Vakkert!


Her er en av de 16 ørretene vi fikk det døgnet vi dorget. Alle fiskene veide mellom 200-400 gram og var blanke som laks. Alle ørretene var fettfinneklipt, noe som tyder på at dette er fisk som er utsatt og kommet fra et klekkeri. Siden vi var på jakt etter storørreten, slapp vi alle tilbake.


Her våknet vi lørdag formiddag til lyden av tung bass. Vi skjønte lite hva dette var, men etterhvert viste det seg at noen skulle arrangere en volleyballturnering på stranden rett ovenfor der vi teltet. Det ble også noen høye skrik fra Åse Lill da hun oppdaget at teltet var invadert av STORE edderkopper. Ellers var det en fin teltplass, vi sovnet av lyden til en rypestegg som hadde en liten konsert utenfor teltet.


Dette bildet er tatt rett før vi hadde fått pakket alt i båten og skulle ut å dorge. Vi kom sånn ca. midt ute på vatnet da det plutselig blåser opp og fisket måtte avsluttes. Bølgene ble fort så store at de slo over båten slik at både vi og alt vi hadde i båten ble gjennomvått. Vi vurderte å gå på land inne ved ei lia vik slik at vi skulle slippe unna det værste været, men det ble til at vi kjørte langs land den kort biten mot havna. Vi brukte en time og tre kvarter,  bølgene var en meter høye og det var kraftig motvind. Vi var begge slitne da vi kom til havna, kjente godt på kroppen at det hadde vært en urolig båttur. Litt artig å ha Gjevilvatnet på lista over vann vi har fisket i, og er du ute etter storørret kan dette vatnet anbefales. Men fisken kommer aldri på bestilling så tålmodighet er å anbefale.

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits