Avslutning av fangstsesongen på mår 2014/2015

Sesongen for fangst av mår er nå avsluttet og skinnene er ferdig behandlet. Denne sesongen ble det 5 mår på oss. Vi sender også med en mår fra fjorårets sesong, samt 3 mår som vi har fått fra andre fangere. Så totalt sender vi inn 9 mårskinn til Oslo Skinnauksjoner i år.


I år avsluttet vi sesongen ca. 3 uker før fangststopp som er 15. mars, mye på grunn av lite aktivitet i skogen. Noen avlsdyr må også få være igjen til neste sesong. Vi synes mårfangst er spennende, samtidig som det gir oss en gylden mulighet til å komme seg ut i skog og mark. I tillegg så er dette et godt viltstell som gir småviltet bedre levevilkår.


For å sende skinn til Oslo Skinnauksjoner må skinnene flåes og tørkes på en tane. Fristen for innlevering i år er 10. april. Skinnene blir da sortert i Oslo hvor de videre blir sendt til Helsingfors i Finland. Viltskinnauksjonen i Finland byr ut viltfanget mår, rev og villmink. Skinnene blir da solgt i juni.


For å oppnå gode priser er det mange faktorer som spiller inn. De best betalte skinnene av mår er hannskinn som er mørke. Dårlig skinnbehandling kan også føre til surning av skinn. Rifter og hull kan også gi trekk på skinnoppgjøret. Vi kjemmer alltid skinnene før de sendes, viktig å ha en god kam som jobber godt i underpelsen, som videre får dekkhårene til å virke spenstige. Mårskinn kan være veldig bra betalt, men likevel er det langt opp til toppprisene som var i 1985 (nåverdi): 1400,- norske kroner per mårskinn. Antallet fanget norsk skogsmår ligger rundt 2000-3000 pr år.

4 kommentarer

Alex

29.10.2015 kl.12:18

Hei, hvordan oppbevarer du ferdig skinn? Garver du det? sender du det med en gang? Egentlig fremgangsmåten fra du begynner å skrape skinnet til oslo skinn mottar det, =) Takker for svar.

LillogJohnny

29.10.2015 kl.15:30

Alex: Hei. Vi skraper skinnene på en skrapestokk som har vært brukt i en minkfarm. Etter skraping blir skinnene lagt i en søppelsekk med ren og tør sagflis, skinnene ristes godt og rester av event honning fjernes med en bløt tue. Etter at skinnene er renset blir de hatt på tane, strukket og stiftet blir de satt til tørk ved en vedovn. Trenger ikke veldig høy varme, står der rundt 3 dager før de er tørre nok til å taes av tanen. Viktig at de får henge luftig før de pakkes og sendes, skinn kan mugle hvis de ikke er tørre nok. Det å gå over skinnene med en kam før de sendes er også bra, kammer opp underpelsen så dekkhårene blir spenstige. Kan utgjøre stor forskjell på skinnoppgjør. Hilsen LillogJohnny

Alex

31.10.2015 kl.11:25

hei igjen og takk for svar :). Så med andre ord så pelser dere ikke måren før ute på våren sånn ca ? =)

LillogJohnny

01.11.2015 kl.10:03

Alex: Hei. Sesongen 2015 var fristen for å levere skinn til Oslo skinnauksjoner 15. april. Får du mange er det greit å ordne skinn etterhvert da fristen er 1 mnd etter fangststatopp ??

Skriv en ny kommentar

LillogJohnny

LillogJohnny

49, Midtre Gauldal

Velkommen til vår fiske- og friluftslivblogg. Vi er et samboerpar som er mye ute i naturen. Vi liker å fiske både i elv, sjø og vann. Her kan du se bilder fra de mange turene vi har vært på. Med vennlig hilsen Johnny Hustad og Åse Lill Salomonsen.

Skitt Fiske
Gratis blogg Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits