Sjøtur 9. - 10. oktober 2015

Fredag 9. oktober tok vi turen til Lensvika for å sette garn og hummerteiner. Dagen etter var vi spente da vi skulle dra opp, for hummerteiner har vi aldri satt før.


Vi hadde satt 3 hummerteiner og spenningen var veldig stor da vi skulle dra de opp. Før klokken 8 var vi ute på sjøen for å sjekke fangsten vår.

video:drar opp hummerteine
Alle våre 3 hummerteiner var tomme. Jaja, det var jo første gangen - bedre lykke neste gang? Har noen gode tips til oss så vil vi gjerne ta imot.


Vi satte noen torskegarn i fjorden utenfor Lensvik småbåthavn. Det ble latter ombord i båten da vi dro inn garnet og den første fangsten vi fikk var ei ølflaske. Egentlig godt gjort å få en pilsflaske i garnet syntes vi, synd den bare var full av sjøvann.


Det var mye rart i garnene vi hadde satt, men det som var ergerlig var at mesteparten av fisken var ikke noe vi ville ta med hjem som matfisk. Kristian Ølstøren tok turen nedover for å se på fangsten vår.


Vi har ikke telling på hvor mange havmus vi fikk i garnene, men det var veldig mange. Noen av de levde, mens de fleste var bare skinn og bein igjen etter å hatt besøk av slimål.


Havmusa kan bli opptil 1,5 m lang og veie 2,5 kg. Hunnfisken blir størst. Havmusen har et stort hode og en kropp som gradvis smalner bakover til den lange og tynne halen. Fargen er brun med hvite marmoreringer og hvit buk. Øynene er store med grønn linse. Sidelinja har forgreninger på hodet. Havmusa har en tydelig pigg i første ryggfinne som er forbundet med en giftkjertel. Brystfinnene er store og kan ligne på vinger.

video:svmmende sliml
Video av en slimål som vi kastet ut fra båten. Best å få den bort så fort som mulig, for den produserer mye slim.


Trollkrabber var det også mange av i garnene, de var så absolutt ikke enkle å få ut av garnene. Trollkrabbe har et krabbelignende utseende, selv om den ikke hører til ekte krabber. I likhet med andre trollkreps skiller de seg fra krabbene ved at femte par gangbein er sterkt redusert eller mangler. Trollkrabbe har et nesten sirkelformet ryggskjold, som hos de største hannene kan bli nesten 15 cm bredt. Ryggskjoldet er rødt eller rødbrunt i farge, og besatt med kraftige pigger. Mellom øynene, forrest på skjoldet, sitter et framoverrettet spyd som er kløvet i spissen. Trollkrabbe ligner mye på små eksemplarer av kongekrabbe, men disse har ikke kløvet spyd. Hos trollkrabbe har også de forreste gangbeinene kraftige pigger.


Sigve følger med når krabben finner veien tilbake til sjøen. Han syntes det var veldig spennende med alt vi fikk i garnene.


Her er bilde av en av hågjelene vi fikk i garnene. Hågjel er en fisk i rødhaifamilien og kan bli opptil 80 cm lang. Den er ganske vanlig å få langs kysten. Hågjelen er en dypvannsfisk, men trekker inn på grunnere vann om natten. Føden består hovedaklig av bunndyr som dypvannsreker, blekksprut og fisker som vassild og øyepål. Sportsfiskerekorden er på 1830 gram og 79 cm.


Sigve syntes det var stor stas med en hai i garnet.


Sigve holder en sjøkreps som vi også fikk i garnet.


Lykkelig sjøkreps som fikk friheten tilbake.


Her er en kloskate, en bruskfiskart i skatefamilien. Oversiden er brunlig, undersiden hvit. På skulderpartiet har den store torner. Størrelse opptil 100 cm og 17 kg, der hunnene størst. Den lever på sand- og mudderbunn av fisk og krepsdyr. Kloskate er vanlig ved norskekysten på 20?400 meters dyp, og er ellers utbredt over det meste av det nordlige Atlanterhav.


Her holder Sigve dagens minste fangst i garnene. Denne er vi faktisk litt usikker på hva heter, er det noen som vet?


Veldig mange forskjellige arter i garnene i dag, dette er en svarthå som er en liten hai i håkjerringfamilien. Den kan oppnå en lengde på rundt 60 cm og 1 kg. Huden er blåsvart og fløyelsaktig. Den er utbredt langs hele norskekysten hvor den lever på dyp helt ned til 2000 meter, men vanligvis fra 100-1000 meter. Det er den minste haien som treffes i norske farvann.


Sigve lurte veldig på hvordan den smakte, men tror vi satser på en av de andre artene vi fikk som middag i dag.


Vi fikk en hel stamp med fisk som ikke ble med oss hjem, den ble kjørt ut på sjøen og dumpet - så får andre som synes dette er fristende spise det.


Heldigvis ble det likevel noen fine matfisker, 4 torsk og 1 lyr. Dette skal vi nyte gode måltider av. Favoritten til Åse Lill er stekt lyr-filet, så det skal vi kose oss med i dag. Resten blir det lettsaltet torsk av som vi skal nyte med bacon og poteter til. Torsk er også godt å lage fiskegrateng av. Vi er utrolig glade i sjømat, spesielt når den er fersk og selvfisket.


Vår Lassebåt på 12,5 fot har nok en gang vært ute på tur. Så lenge det er stille på sjøen går det veldig bra, men det skal ikke mye vind og bølger til før vi heller finner på noe på land.


Vel hjemme på Støren fikk Pusa favorittmaten sin: kokt øreben av torsk. Nå ligger den god og mett i godstolen sin og tar en cowboystrekk.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

LillogJohnny

LillogJohnny

49, Midtre Gauldal

Velkommen til vår fiske- og friluftslivblogg. Vi er et samboerpar som er mye ute i naturen. Vi liker å fiske både i elv, sjø og vann. Her kan du se bilder fra de mange turene vi har vært på. Med vennlig hilsen Johnny Hustad og Åse Lill Salomonsen.

Skitt Fiske
Gratis blogg Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits