Sesongens 6. mår

Det begynner nå å nærme seg slutten på fangstsesongen for mår. Fellene har stått ute siden sesongstart 1. november. Innspurten på denne sesongen har gått med til å lete spor på nye plasser, vi fant endel spor i et område som vi tidligere har fått bra fangst. Etter hvert som kulde og vind har gjort snøen hard er det vanskeligere å se spor etter måren.

Når vi ser tilbake på tidligere år med fellefangst på mår så er det veldig ofte at nye mårer kommer inn i området etter at noen er tatt ut. Det ser ut som om fangst av mår er virkningsfullt, men da må fangsten opprettholdes år etter år. Det er lett å tro at kontrollen på småpredatorer er under kontroll, men ser ofte at flere etablerer revir i tidligere områder med tynn bestand.

De aller fleste mårene vi har fanget er tatt i Aasbøfella, en felle som kan anbefales da den gir rene slag og har en sterk fjær som avliver momentant. Vi ser også at plassering av felle i umiddelbar avstand fra et mårspor er virkningsfullt, den kommer som regel tilbake i samme sporet på sin vandringsrunde. Sesongen i år har vi utelukkende åtet fellene med honning, honning sies av mange å miste lukt ved kulde, noe vi slettes ikke er uenig i. Men blir like overrasket hver gang vi får mår etter lengere kuldeperioder, tydelig at måren har en sterkt utviklet luktesans og klarer å finne åtet.

Måren vi fikk 08.03 ble fanget i samme trekkveien som den største vi har fanget, det er noen år tilbake og den måren veide 1950 gram. Nå var det en ny hannmår som har tatt over området og den lot seg friste av honningen, vekta på den siste var 1580 gram.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits